Aşezată la poalele Munţilor Lotrului, la intrarea râului Olt în Trecătoarea Turnu Roşu, comuna Boiţa se distinge prin peisajul încântător ce o înconjoară.
Se spune că, la începuturi, aici exista o aşezare dacică, „Budava”, lângă care romanii au construit un castru influenţând viaţa dacilor din zonă. Cu timpul localitatea s-a dezvoltat devenind un sat de oameni liberi, harnici negustori.
Cu toate acestea, viaţa locuitorilor nu a fost una liniştită. Prin aşezarea sa strategică, între munţi, la intrarea în Transilvania, Boiţa a fost mereu o zonă de lupte şi atacuri. Se spune că însuşi temutul Vlad Ţepeş ar fi trecut prin Boiţa în anul 1457 într-o expediţie împotriva saşilor din Sibiu.
În secolul XIX s-a dezvoltat negoţul, austriecii folosind râul Olt pentru transportul de produse din fier, postav, pânză, dar şi transporturi militare.
Aşezarea geografică a localităţii atrage privirile tuturor vizitatorilor. Romanii au fost cei care au amenajat primul drum de acces în această zonă; pe la 1700 austriecii au reamenajat acest drum pe Valea Oltului. Urme vechi din acest drum se mai găsesc şi astăzi la 2 km sud de Boiţa.
În Trecătoarea Turnu Roşu, la 3 km sud de Boiţa, se găseşte un izvor cu apă rece, proaspătă de munte. Acesta poartă numele de Fântâna Împăratului şi a fost amenajat în 1852 în cinstea vizitei Împăratului Franz Iosif în acestă zonă.
În apropiere de localitate, pe un deal ce domină întreaga vale, se află Cetatea (Castelul) de la Turnu Roşu. Aceasta a fost construită în secolul XIV pentru apărarea intrării în Transilvania. Construcţia medievală fortificată e formată dintr-un turn central în stil romanic, colorat în roşu‑culoare ce simboliza sângele duşmanilor vărsat aici. Timp de secole, cetatea şi-a schimbat funcţia: de la punct militar, la punct vamal, centru de spionaj împotriva armatelor turceşti şi chiar centru de judecată. Astăzi aici se află un azil pentru bătrâni.
Știați că…?
În anul 1926, localnicii din Boiţa au vândut o pădure de fag pentru a electrifica satul?
Turnul Spart din sudul localităţii a fost construit ca punct de observare în secolul XV? Cu toate acestea, bătrânii satului povestesc că acest turn ar fi fost construit cu mult mai mult timp în urmă de un uriaş ce stătea la poarta turnului şi strângea banii trecătorilor.