România are o capitală culturală la Sibiu, iar Mărginimea... la Săliște. Ar fi nedrept pentru Săliște să nu primească acest titlu, deoarece multe personalități culturale s-au născut sau au activat aici.
Chiar dacă azi este oraș, în trecut Săliște era un vrednic sat de munte. De pe atunci circulă povestea vestitei Ciucuroaie, o femeie din Săliște despre care se spune că avea o forță deosebită. Aceasta ar fi fost văzută ridicând căruțe și ducând pe umeri boii la târg. Poveștile sunt nenumărate, dar sunt mult mai savuroase atunci când sunt povestite de bătrâni în bătătura gospodăriei.
Locuitorii din Săliște s-au ocupat cu păstoritul, şi pentru că umbla vorba că „drumurile oilor sunt drumuri de negoţˮ, în secolul XIX s-a dezvoltat şi comerţul. Meșteșugari și comercianți din Transilvania, Oltenia și Muntenia veneau la târgurile generale de la Săliște.
Oraşul de azi, satul de ieri... un amestec arhitectural de urban și rural de un pitoresc aparte: piaţa centrală cu clădiri urbane, vile moderne viu colorate, străduţe înguste, pietruite şi căsuţe bătrâneşti. Dacă vreți să aflați mai multe despre istoria și personalitățile săliștene vizitați Muzeul Culturii Săliștene, Muzeul Protopopiatului Ortodox şi Muzeul Silviculturii. Dacă doriți să cunoașteți oameni, obiceiuri sau tradiții, plimbați-vă pur și simplu pe frumoasele străduțe, iar dacă e duminică sau zi de sărbătoare mergeți la biserică, toată comunitatea e acolo.
Dacă vizitați Săliștea de Crăciun, trebuie neapărat să participați la Întâlnirea Cetelor de Juni. E o manifestare emoționantă a dansului și cântecului tradițional la care participă toți junii din satele mărginene. E o ocazie bună de a admira frumusețea costumului popular, dar mai ales frumusețea juneselor din Mărginime.
În fiecare vară (nu există o dată fixă) la Sălişte sau într-unul din satele aparţinătoare se organizează festivalul Gusturi şi Tradiţii din Sălişte – un eveniment ce aduce laolaltă meşteşugari, producători locali şi artizani, un festival al gastronomiei şi tradiţiilor locale.
________________________________________
Drumeţie pe “Poteca Soarelui"
Traseu de drumeţie în circuit până în fosta tabără de sculptură din Poiana Soarelui
Punctul de plecare este din dreptul Centrului de Informare Turistică din Sălişte unde este şi primul marcaj – plăcuţă alcobond simbol soare.
Traseul, de dificultate medie, se întinde pe o distanţă de aprox. 11 km. Principalele puncte de interes de pe traseu sunt fosta tabără de sculptură monumentală din lemn din Poiana Soarelui şi schitul Foltea.
Pentru mai multe detalii legate de traseu consultaţi pagina Anii Drumeţiei
Informații utile
Dacă sunteţi în căutare de distracţie şi mişcare, vizitaţi Complexul Agroturistic Sălişte care vă pune la dispoziţie un camping, piscină şi teren de sport.
La Centrul de Informare Turistică - Sălişte puteţi găsi informaţii în detaliu pentru vizitarea Mărginimii Sibiului şi despre traseele turistice marcate cu puncte de plecare din oraşul Sălişte şi împrejurimi.
Dacă vizitaţi Săliştea trebuie să treceţi neapărat şi pe la berăria SB – faceţi o vizită ghidată urmată de o savuroasă degustare de bere locală artizanală
Cazare în Sălişte
Știați că…?
În anul 1906, o tânără din Sălişte a căştigat premiul Miss România nu doar pentru frumuseţea ei ci şi a costumului popular realizat la Sălişte? Aceasta a făcut cadou un costum asemănător Reginei Maria a României.
În anul 1884 un vestit cojocar din Sălişte a confecţionat pentru Regina Elisabeta a României un pieptar şi un cojoc dăruindu-i-le acesteia cadou.