Dacă întrebaţi orice locuitor al Răşinariului de când datează satul, cu siguranţă vă va răspunde că „de când lumea şi pământul… ˮ. Într-adevăr, documentele atestă Răşinariul ca fiind una dintre cele mai vechi localităţi din Mărginimea Sibiului, menţionat încă de la 1204.
Una din îndeletnicirile principale ale locuitorilor din Răşinari a fost şi rămâne creşterea animalelor. Cu secole în urmă, ciobanii din Răşinari ajungeau cu turmele în transhumanţă până în Munţii Caucaz sau Serbia.
Pe culmile muntoase dimprejurul satului sunt răspândite şi astăzi stâne, fâneţe şi păşuni. Răşinărenii au fost şi au rămas buni meşteşugari. Aceştia se ocupau cu prelucrarea lemnului, cojocărit, prelucrarea lânii şi a textilelor. Astăzi, tradiţia meşteşugurilor este dusă mai departe de meşteri din sat. La sfârşitul secolului XIX, odată cu desfinţarea breslelor, la Răşinari s-au dezvoltat manufacturile. Căruţele realizate la „fabrica de căruţeˮ de la Răşinari erau vândute până în Grecia.
Ce vedem, ce facem în Răşinari?
Pentru a cunoaşte satul îndeaproape faceţi o plimbare pe uliţele strâmte, descoperiţi case vechi tradiţionale, cunoaşteţi oameni şi obiceiuri. Veţi descoperi muzeul localităţii, casele în care au copilărit Octavian Goga şi Emil Cioran, biserici vechi şi mai noi, case de meşteşugari şi culmi împădurite încărcate de legende. Dacă vizitaţi Răşinariul sâmbăta dimineaţa veţi găsit toată comunitatea la târgul săptămânal din spatele bisericii Sf. Paraschiva.
Pentru a descoperi Răşinariul altfel, vă recomandăm itinerariul de pe aplicaţia Questo: Deschide porţile spre legende răşinărene
Prin amplasarea sa geografică la poalele munţilor Cindrel, Răşinariul oferă posibilitatea a numeroase trasee de drumeţii sau bicicletă:
Drumeţii
Răşinari – Apa Cumpănită – Râu Sadului
Răşinari – Saua Apa Cumpănită
Răşinari – Cisnădioara
Răşinari – Vârful Fraga
Cicloturism
Traseul cicloturistic “Emil Cioran”
Gastronomie
Răşinariul la fel ca multe alte localităţi din zonă face parte din Drumul Brânzei şi este renumit pentru preparatele sale deliciose. Dintre toate, Răşinariul este recunoscut pentru desertul său delicios - vărzarul – prăjitură dulce cu urdă şi mărar. Este vedeta comunei, în monografia Răşinariului din 1915 fiind precizat faptul că plăcinta nu lipsea de pe masa niciunui creştin de Rusalii. Deliciosul desert are chiar şî o zi dedicată, Ziua Vărzarului, sărbătorită în luna iunie.
Produse locale precum “telemeaua de Răşinari”, zacuscă, dulceţuri sau produse apicole din zonă puteţi comanda direct pe pagina #dinmărginime (produsele sunt proaspete direct de la producătorii din zonă).
Evenimentul gastronomic care a adus renume Răşinariului este Festivalul Brânzei şi al Ţuicii.
Știați că…?
Oamenii de aici colectau răşina de pe copaci, o fierbeau, iar produsul obţinut era vândut producătorilor de vopsele. De aici provine numele de Răşinari.
Răşinariul a fost desemnat în anul 2012 unul dintre „Cele mai frumoase sate din Româniaˮ fiind menţionat în Ghidul oficial al Asociaţiei ce poartă acelaşi nume.