Despre noi
Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu a luat naştere în anul 2005 pentru managementul și marketingul destinației turistice județul Sibiu la inițiativa Consiliului Județean Sibiu, a Primăriei Municipiului Sibiu, Universității Lucian Blaga și prin asocierea continuă a administrațiilor publice locale cu sectorul privat.
Din noiembrie 2020, Asociația a primit statutul de utilitate publică din partea Guvernului României, prin HG nr. 982/12.11.2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 1089 din 17 noiembrie 2020.
Scopul: Dezvoltarea și promovarea turismului în județul Sibiu, în vederea creării unui cadru de dezvoltare a diferitelor forme de turism și a serviciilor turistice, facilitării colaborării și parteneriatului între diferitele structuri publice și private cu activitate în acest domeniu, pentru crearea instrumentelor de promovare internă și externă, pentru acordarea suportului necesar elaborării si implementării strategiilor de dezvoltare a turismului local, regional, național și european ținând cont de principiile turismului durabil.
Asociaţia reprezintă o platformă de colaborare între administrații publice, instituții, operatori culturali și turistici, comunități locale, parteneri naționali și internaționali, pentru a favoriza dezvoltarea responsabilă și sustenabilă, precum şi promovarea eficientă a destinaţiei turistice județul Sibiu.
Anual, organizăm forumul profesioniştilor din turismul sibian pentru a facilita dialogul la nivelul destinației, transferul de bune practici, schimbul de soluţii, articularea proiectelor publice şi private, pentru a stimula noi parteneriate.
O mare parte din proiectele asociaţiei au impact judeţean şi sunt implementate la iniţiativa şi împreună cu Consiliul Judeţean Sibiu: stabilirea direcţiilor strategice, crearea de centrede informare turistică, dezvoltarea sistemului de semnalizare a obiectivelor turistice, dezvoltarea şi promovarea de trasee tematice.
Anii drumeției este programul inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu cu scopul de a promova Județul Sibiu ca destinație atractivă pentru ecoturism, de a regenera infrastructura de drumeție din județ și de a valorifica resursele naturale prin intermediul activităților nonintruzive, prietenoase cu mediul înconjurător.
Echipa de implementare a Programului este formată din 10 specialiști în turism, management de proiect, publicitate și PR, care lucrează în colaborare cu serviciile specializate ale Consiliului Județean Sibiu.
www.aniidrumetiei.ro
Plan de acțiuni pentru ca destinația turistică Sibiu să fie lider național în turism responsabil și sustenabil
În cadrul proiectului CHRISTA [Cultură şi Patrimoniu pentru Acţiuni Turistice Responsabile, Inovatoare şi Sustenabile], cofinanțat prin programul Interreg Europe, AJTS a elaborat primul Plan de acțiuni multianual în vederea consolidării poziţiei Sibiului ca destinaţie turistică de calitate, sustenabilă şi competitivă pe plan naţional şi internaţional, urmărind alinierea eforturilor de dezvoltare a unor inițiative de marketing individuale într-un plan de acțiuni care vizează destinația turistică județul Sibiu în totalitatea sa.
Planurile de lucru anuale integrează viziunea de dezvoltare durabilă pentru Destinația turistică Județul Sibiu în care turismul și grija pentru prezervarea patrimoniului natural și cultural coabitează pentru un viitor prosper al comunităților locale.
Plan de acțiuni 2023
MARKETINGUL DESTINAȚIEI TURISTICE
Una dintre misiunile asociaţiei este aceea de a face cunoscută multitudinea de posibilităţi de petrecere a timpului liber în sudul Transilvaniei. În acest sens, suntem activi în mediul online, participăm la manifestări de turism naţionale şi internaţionale, edităm şi distribuim materiale de promovare, dialogăm cu mass-media, agenţii de turism, editori de ghiduri, ne implicăm în organizarea de evenimente și vizite de studiu.
Ne implicăm totodată în structurarea, diversificarea și creșterea calității ofertei de produse turistice ce pun în valoare patrimoniul și specificitatea locală și oferă experiențe de calitate oaspeților noștri.
SIBIU, DESTINAȚIE GASTRONOMICĂ
Asociația este parte a parteneriatului local care a dezvoltat dosarul de candidatură și a implementat activități pentru programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 (SRGE 2019).
Programul de calitate Mic dejun sibian
Inclus în aplicația oficială a programului SRGE 2019, Asociația a dezvoltat programul de calitate Mic dejun sibian, care valorifică resursele locale, garantează calitatea serviciilor turistice și contribuie la practicarea unui turism responsabil. Programul promovează gastronomia locală în rândul vizitatorilor cazați în regiune prin produse proaspete de sezon și preparate artizanale. Membrii rețelei oferă produse și preparate în proporție de minim 50% din județul Sibiu sau de la o distanță de maxim 50 km de locul de producție, evidențiază prin etichetare produsele și localitatea de proveniență a acestora, comunică în mod specific despre această ofertă și despre destinația turistică Sibiu. Aderarea la program a operatorilor turistici are la bază o grilă de evaluare și o cartă de calitate.
Partenerii noștri: Slow food Sibiu și My Transylvania, furnizorii de servicii de alimentație
DESTINAȚIE SUSTENABILĂ ȘI ECOTURISM / Slow tourism
Asociaţia lucrează alături de parteneri locali şi de Asociația de Ecoturism din România în vederea implementării principiilor dezvoltării sustenabile în activitățile de management și marketing a destinației turistice, dar și în managementul afacerilor din turism.
Suntem activi în procesul de management și marketing a destinațiilor pentru ecoturism Mărginimea Sibiului şi Colinele Transilvaniei.
Rețeaua destinațiilor de ecoturism din România
Suntem membru în organizații locale, naționale și internaționale:
Membrii noștri:
Conducerea asociaţiei este asigurată de Consiliul Director format din 9 membri
Preşedinte: Alin Chipăilă
Vicepreşedinţi:
Thomas Kraus- Județul Sibiu
Paul Mezei - Municipiul Sibiu
Mihai Barbu - Villa Abbatis
Membri
Mirela-Lidia BĂDILĂ, Orașul Avrig
Lavinia-Ionela ALEXE, Orașul Săliște
Dumitru TROANCĂ, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu
Andy FAZEKAS, Arena Platoș Păltiniș
Iulius-Corneliu POSEA, Bassen Pension, Bazna
Asociaţia lucrează pe baza unui plan de acţiuni anual, dezvoltat în colaborare cu membrii și partenerii săi, iar activităţile derulate şi rezultatele acestora fac obiectul unui raport anual de activitate.
Controlul financiar este asigurat de cenzor din partea serviciului de specialitate al Consiliului Județean Sibiu, doamna Ana Frățilă.
--
Rapoarte de activitate
Raport de activitate 2023
Raport de activitate 2022
Raport de activitate 2021
Raport de activitate 2020
Raport de activitate 2019
Raport de activitate 2018
Raport de activitate 2017
Raport de activitate 2016
Raport de activitate 2015
Raport de activitate 2014
Raport de activitate 2013
Raport de activitate 2012
Raport de activitate 2011
Raport de activitate 2010
--
Persoană de contact:
Simina Manea – director executiv
simina.manea@sibiu-turism.ro
Sandy Stancu- PR și manager social media
pr@sibiu-turism.ro