Gastronomie
Diversitatea culturală și etnică, relieful variat, ocupațiile agricole tradiționale, curiozitatea și pasiunea pentru inovare a localnicilor modelează identitatea gastronomică a regiunii ce a deţinut titlul de Regiune Gastronomică Europeană în anul 2019.
Gurmanzi şi gourmet, experimentați Sibiul cu toate simțurile!
Profilul gastro-agricol al regiunii este modelat de diversitatea reliefului și de practici ancestrale — transhumanţa mare şi pendularea munte/zone de șes a turmelor de oi; prezenţa cuptorului de pâine şi cultivarea legumelor şi a plantelor aromatice în gospodăria tradiţională; conservarea alimentelor în spaţii ale comunităţii-turnul bisericilor fortificate — de biodiversitate și de practicile agricole respectuoase cu mediul precum cositul manual. Nu în ultimul rând, gastronomia sibiană poartă amprentele culturale ale comunităților de români, saşi, landleri, maghiari, armeni, rromi şi mai recentele influenţe ale bucătăriilor europene (italieneşti, franceze), asiatice.
În regiunea noastră, producătorii locali folosesc tehnici tradiționale de producție astfel că, descoperindu-le produsele și pasiunea, recompensa va fi pe măsură. Produsele lor sunt transformate în preparate rafinate de bucătări ce îşi găsesc inspiraţia în cărţi de reţete vechi, pe care le reinterpretează în mod creativ.
Dacă vă place să experimentați cu adevărat locul pe care îl vizitați, cu siguranță veți aprecia ofertele Mic dejun sibian care se bazează pe ingrediente locale și de sezon. Noi vă mulțumim pentru că vă aduceți aportul la păstrarea peisajului cultural al regiunii noastre, încurajați micii fermieri să continue producția de mâncare sănătoasă și aveți o amprentă redusă asupra mediului înconjurător.
Vă recomandăm și un top al restaurantelor din orașul Sibiu propus de specialiștii de la Gault&Milliau.
Credit foto: Cuzepan Gabriela, Dumitru Dragoș, Foodie
Numeroase sunt inițiativele ce pun în valoare patrimoniul culinar şi cultura gastronomică a regiunii, de la mese cu specialităţi locale în pensiuni, cine sofisticate în restaurante, picnicuri în natură, tururi şi evenimente gastronomice, demonstrații şi cursuri de gătit, la piețe și târguri cu produse locale.
Regiunea a impus mărci locale apreciate la nivel naţional: brânza telemea de Sibiu, salam de Sibiu, porc de Bazna, miere ecologică şi dulcețuri din satele transilvănene (îndrăgite și promovate de Prințul Charles al Marii Britanii), suc de mere de Mălâncrav, păstrăv de Albota. Berea artizanală (SB, Urban Brewery, Nembeer, 1717, AuGustA, Sadu), vinurile Gorgandin și vinurile de pe dealurile Târnavelor, alcoolurile din fructe de la Șeica Mică completează mixul de arome locale.
Mărginimea Sibiului, patria brânzeturilor de oaie
Experiențe culinare într-o Destinaţie europeană de excelenţă pentru turism şi gastronomie
Credit foto: Muntoiu Loredana, Secărescu Daniel
Vacanţa în Mărginimea Sibiului este o călătorie în universul gusturilor autentice de brânzeturi de oaie (brânză de burduf de munte, urdă, telemea), brânzeturi de bivoliță (Sadu), preparate din carne de porc (pomana porcului, ciorba de porc cu tarhon), păstrăv de munte (Gura Râului, Râu Sadului). Siropuri și dulceţuri din fructe de pădure, plăcinte cu fructe din livezile tradiționale, uscăţele sau lichiuri completează o masă îmbelșugată în pensiunile şi restaurantele regiunii.
Țara Făgărașului / Țara Oltului-ținutul cartofului şi al păstrăvului de munte
Credit foto: Marcovici Sebastian, Miclea Marius, Secărescu Daniel
Legătura puternică pe care regiunea o păstrează cu trecutul său se reflectă şi în bucătărie. Mese cu specialități locale — tapșele, scoverzile sau mămăliga dreasă —pot fi gustate la pensiunile rurale. Specialități cu gălbiori și cartofi aduși în Transilvania de baronul Samuel von Brukenthal se gătesc la reședința sa de vară din Avrig. La păstrăvăria Albota din Arpașu de sus majoritatea produselor și băuturilor provin din ferma proprie.
Valea Târnavelor - Țara Vinului
Credit foto: Bernetic Rebeka, Secărescu Daniel
Dealuri în terase amintesc de podgoriile Târnavei şi de renumita Weinland-Ţara Vinului. Soiul local, Neuburger, adus de cistercieni în secolul XII, se găsește și azi în satul Richiș. Pe site-ul traditiisibiene.ro aflaţi istoria vinurilor din Valea Târnavelor şi modul în care această veche şi bănoasă îndeletnicire şi-a pus amprenta asupra comunităţilor locale.
Noii ambasadori culinari sunt brânzeturile de capră (Târnava) și artizanale (Moșna), porcul de Bazna, varza de Moșna, sucul de mere de la Mălâncrav, alcooluri de fructe (Șeica Mică), siropuri și dulcețuri de la Alma Vii. Climatul blând al regiunii este favorabil cultivării legumelor pe care le găsiți din belșug la piața agro-alimentară din Mediaș.
Comunitatea de producători s-a asociat în cadrul cooperativei Bucate din proximitate și distribuie împreună coșul cu alimente locale.
https://bucatedinproximitate.ro/magazin-bucate-proximitate/
Căutaţi eticheta de calitate „Din Hârtibaciu, cu drag!”
Credit foto: Cuzepan Gabriela, Mureșan Călin, Secărescu Daniel
care certifică autenticitatea produselor şi a faptului că au fost realizate cu respect pentru oameni, natură şi tradiții. Multe dintre produse au devenit mărci locale: porcul mangalița de la Ilimbav, carnea de vită angus de la Marpod, brânzeturi de capră de la Țichindeal, zacusca de la Nucet, păinea pe vatră, plăcinte şi lichiuri tradiționale de la Moara Veche din Hosman, prăjituri săsești de la Agnita, turta dulce de la Boarta, mierea ecologică de la Agnita, Hamba sau Marpod.
Țara Secașelor - Țara Pâinii și a vinurilor Apoldium
Credit foto: Cuzepan Gabriela
Se distinge prin brutăriile ce produc pâine ardelenească cu maia tradițională (Alămor, Ocna Sibiului) și cozonac la metru (Șura Mică).
La Apoldu de Sus, a reînceput producţia de Sauvignon Blanc, Traminer Aromatico, Pinot Grigio, Pinot Gris Riesling Italian, Muscat Ottonel.
Credit foto: Arany Francisc, Cuzepan Gabriela, Dumitru Dragoș
Citește Povestea pâinii spusă prin fotografiile Gabrielei cuzepan
Citește despre Porcul de Bazna și încearcă rețetele propuse de chefi
Alege meniul preferat al restaurantelor prezentate în broșura Gusturile Sibiului
PROGRAMUL SIBIU REGIUNE GASTRONOMICĂ EUROPEANĂ 2019
Consorţiul care a iniţiat şi depus candidatura Sibiului este format din Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Mediaş, Camera de Comert, Industrie și Agricultură Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Asociația Județeană de Turism Sibiu. În anul 2019 s-a alăturat Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”.
Comunități locale, actori instituționali și privați din județ, alături de parteneri de la nivel național și internațional, contribuie la implementarea și sustenabilitatea acestui program organizat pe 6 ARII DE INTERES:
1/ Cultură și diversitate gastronomică
2/ Interconectarea urbanului cu ruralul
3 / Educație și sănătate
4/ Sustenabilitate
5 / Susținerea IMM-urilor
6 / Agenda digitală
Aplicația Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019
IGCAT – Asociaţia Internaţională pentru Gastronomie, Cultură, Artă şi Turism, structură independentă cu rol de unitate operaţională, consultant tehnic şi de multiplicator al experienţelor dobândite prin dezvoltarea şi implementarea Programului Regiune Gastronomică Europeană (www.igcat.org).