Localitatea a fost menţionată pentru prima dată în secolul XIII, odată cu colonizarea saşilor în această zonă. De-a lungul timpului români, saşi şi secui au convieţuit la Valea Viilor. Dovadă stau diversele nume pe care localitatea le-a primit de-a lungul timpului: Wurmloch, în germana medievală, care se traduce prin pădure cu şerpi, Baromlaka, în limba maghiară, tradus prin locuinţă pentru vite. Numele de Valea Viilor a fost folosit începând din secolul trecut şi atestă importanţa acestei aşezări viticole în zona Târnavei Mari.
Fiind o veche așezare săsească, în secolul XIV s-a început construcția unei biserici în stil gotic care, ulterior, a fost fortificată pentru a proteja comunitatea de atacurile triburilor de mongoli. După o lungă istorie tumultoasă, în anul 1999 biserica și întregul sit rural au fost incluse în lista monumentelor UNESCO.
Comuna Valea Viilor este una din cele 6 localităţi din judeţul Sibiu care fac parte din reţeaua Ecomuzeului Regional. Ecomuzeul Valea Viilor cuprinde cinci gospodării care şi-au păstrat aspectul original, cu grădini şi curţi amenajate în mod tradiţional. Vă recomandăm o plimbare prin Valea Viilor, pe dealurile înconjurătoare de unde se pot vedea grădinile cultivate ale localnicilor, fostele vii, dar mai ales veţi avea o panoramă minunată asupra întregii localităţi. La întoarcere vă puteți relaxa într-unul din spațiile publice amenajate cu filigorii și bancuțe, în apropierea bisericii fortificate.
La Valea Viilor s-a născut compozitorul Marţian Negrea (1893-1973). Acesta a creat numeroase compoziţii muzicale renumite, printre care, suita simfonică în 4 părţi Poveşti din Grui care redă viaţa oamenilor din Valea Viilor, cu activităţile lor zilnice, obiceiuri şi tradiţii. În fiecare an, în luna noiembrie, la Valea Viilor se organizează festivalul Marțian Negrea.
Zona geografică, amplasarea sitului pe cursul superior al unuia dintre afluenții Târnavei Mari și comerțul din perioada medievală au creat cadrul potrivit pentru dezvoltarea unei infrastructuri de poteci și drumuri de căruță în împrejurimi. Acestea permit în prezent practicarea drumețiilor pedestre, cu bicicleta sau cu calul și leagă Valea Viilor de alte așezări precum Ighișu Nou, Motiș, Șoala, Agârbiciu, Axente Sever, Târnava și Copșa Mică.
Puncte de belvedere:
- turnul bisericii evanghelice, cu o panoramă de 360o
- cimitirul evanghelic, cu panoramă parțială de pe dealul Ievănt
- cimitirul ortodox, pe dealul Grui
- în spatele grădinilor, pe hudița "Burhi"
Știați că…?
În anul 2012 localitatea Valea Viilor a fost inclusă în Ghidul oficial „Cele mai frumoase sate din Româniaˮ realizat de Asociaţia cu acelaşi nume?
Compoziţiile lui Marţian Negrea au fost distinse cu premiul George Enescu („Fantezia Simfonică" şi „Rapsodia I") şi cu premiul de Stat („Poveşti din Grui", „Rapsodia II", „Suita din Munţii Apuseni").
La 1,5 km de satul Motiș, la ieșirea spre sud din Valea Viilor, s-a amenajat între anii 1998-2000 Lacul "La Patru Hotare", zonă de agrement pentru localnici, turiști și pentru amatorii de pescuit sportiv.