antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Agnita

Localitate:

Agnita
    
Mail icon E-mail

Localitatea a fost consemnată documentar pentru prima dată în secolul XIII sub numele de Sancta Agatha, burg medieval de origine săsească. De-a lungul secolelor, datorită numărului mare de bresle care activau aici, Agnita şi-a câştigat renumele de oraş cu tradiţie meşteşugărească bazat pe o economie rurală. Breslaşii-tăbăcari, cizmari, cojocari, croitori, dogari sau olari-erau renumiţi în întreaga Transilvanie. Tocmai pentru aceasta, în 1376, Agnita primeşte şi dreptul de a organiza târguri anuale.

Ca orice burg al Transilvaniei, şi Agnita era mereu sub pericolul atacurilor, astfel că în 1466 a fost construită cetatea alături de biserica gotică hală, fortificate un secol mai târziu.

Însă, în secolul XX odată cu dispariţia breslelor şi apariţia primelor fabrici, Agnita se transformă într-un orăşel agro-industrial, imagine pe care şi-a păstrat-o până astăzi.

Dincolo de toate însă, an de an, în luna februarie numele Agnitei e amintit de iubitorii tradiţiilor săseşti atât din zona Sibiului, cât şi din Germania, deoarece la sfârşitul lunii are loc faimosul festival Fuga Lolelor.

Poveşti şi legende legate de istoria lolelor, dar şi a breslelor din Agnita, puteţi afla la muzeul din localitate.

Știați că…?

La începutul secolului XX, de la Agnita se putea ajunge la Sibiu şi Sighişoara cu ajutorul mocăniţei?

Altitudine: 467m.
Coordonate GPS: 45.97 N, 24.61 E

Poziţionare pe hartă

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne