antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Cristian

Localitate:

Cristian
    
Mail icon E-mail

De cum ieşi din Sibiu, după ce treci de Aeroportul Internaţional,  din dreptul şoselei se deschide o panoramă deosebită; aşezată într-o depresiune, la poalele munţilor se află localitatea Cristian, dominată de turnul zvelt al bisericii fortificate.

Localitatea a fost înfiinţată cu opt secole în urmă de saşii colonizaţi în aceste părţi ale Transilvaniei. Aceştia au ridicat o bazilică romanică care, prin secolul XV, datorită numeroaselor invazii a fost fortificată. Astfel, micuţa bazilică s-a transformat într-o adevărată cetate gotică fortificată cu două ziduri de incintă şi turnuri defensive.

De atunci, biserica a fost martorul multor evenimente...nu era doar loc de rugăciune, ci „sufletul” întregii comunităţi, locul unde erau judecaţi toţi cei nedrepţi. Povestea spune că prin secolul XV, în faţa bisericii, românii din Orlat şi saşii din Cristian şi-au jurat ca nu vor folosi niciodată armele pentru soluţionarea neînţelegerilor...şi aşa a fost.

Locuitorii din Cristian s-au ocupat în general cu agricultura, venind mereu la târgurile din cetatea Sibiului pentru a-şi vinde produsele. Astfel, cu timpul, Cristianul a devenit o localitate înfloritoare pe malul râului Cibin. Poate asta i-a atras şi pe landleri, coloniştii protestanţi sosiţi la Cristian începând cu anul 1734.

Dacă până în perioada comunismului, populaţia era în majoritate săsească, începând cu anul 1974, saşii din Cristian au început să emigreze în Germania. Chiar dacă astăzi au mai rămas puţini saşi, localitatea păstrează farmecul vremurilor de demult.

Cristianul se remarcă nu doar prin frumoasa biserică fortificată din centru, dar şi prin casele săseşti cochete, viu colorate, bine păstrate de-a lungul timpului şi mai ales prin cuiburile de berze. În anul 2007, Asociaţia „Prietenii berzelor” a amenajat în comună 30 de cuiburi pe stâlpii electrici, transformând Cristianul în localitatea cu cele mai multe berze din România.

Știați că…?

În 1734, sub domnia lui Carol VI Împărat Roman, din nordul Austriei au fost deportaţi în Transilvania protestanţii, foşti catolici care au trecut la confesiunea evaghelică luterană? În urma procesului de recatolicizare aceştia, refuzând să renunţe la religia lor, au fost expluzaţi. Aproape 800 de colonişti au ajuns în aceste părţi ale Transilvaniei, o bună parte din ei stabilindu-se la Cristian.

Numele de „landler” vine de la cuvântul german „Land” care denumeşte o regiune din nordul Austriei?

Cristianul mai este numit şi „capitala berzelor din România?”

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne