De 130 de ani... efectele terapeutice ale aerului de munte au adus oaspeţi în staţiunea Păltiniş
Amplasată la altitudinea de 1442 m în munții Cindrel, în mijlocul pădurilor revigorante de conifere, înconjurată de culmi montane şi pășuni întinse, stațiunea Păltiniș este un imens teren de sport.
O reţea densă de trasee turistice invită la practicarea sportului preferat tot timpul anului. Climatul blând și buna accesibilitate au transformat Păltinișul într-un laborator pentru experiențe inedite în natură. Ghizii de turism au dezvoltat noi experiențe atractive pentru iubitorii naturii: observarea astrelor în Poiana Găujoara, observarea florei și faunei sălbatice, foraging (cules de ciuperci și fructe de pădure), sesiuni de yoga și mindfulness în pădurile de conifere sau la Rezervația Iezerele Cindrelului (lacuri glaciare).
Nici iarna nu e loc de plictiseală: pârtii de schi de dificultate medie şi uşoară, zăpadă artificială, nocturnă şi chiar un snow fun park.
Indiferent de sezon, staţiunea montană Păltiniş oferă iubitorilor de munte experienţe revigorante în natură.
Destinație pentru rutina ta sportivă
Stațiunea este un imens teren de sport pentru practicarea activității preferate. Vă puteți alătura cluburilor de alergare, ciclism sau drumeție pentru antrenamente cu antrenori și ghizi de turism sibieni. Cei care sunteți pasionați de întreceri sportive, puteți participa la competiții precum Păltiniș Challenge, Cindrel ÎnAlergare sau la Triada MTB-Păltiniș.
Școala pentru activități în aer liber
Stațiunea oferă infrastructura potrivită pentru inițierea în sporturi: drumeție montană, MTB, tiroliană, parapantă sau kiting, vara. În sezonul de iarnă, complexul de schi&snowboard Păltiniș Arena este locul pentru inițiere în schi alpin și snowboard, iar potecile de drumeție sunt perfecte pentru practicarea drumeției pe rachete de zăpadă și a schiului de tură. Zona Păltinişului este locul prielnic pentru practicarea schiului de tură și a drumeției pe rachete de zăpadă tocmai datorită pantelor domoale şi a lipsei pericolului de avalanşe.
Cu toate că nu au cele mai lungi pârtii de schi, domeniile schiabile sunt cu certitudine cele mai distractive. Pe tot parcursul iernii, la Păltiniș Arena se organizează competiții ce îmbină performanța sportivă cu divertismentul și creativitatea.
La hotelul Castelnor aveți parte de relaxare în centrul spa și de priveliști panoramice înspre munții Carpați, orașul Sibiu și întreg Podișul Transilvaniei.
Fructe de pădure și brânză de Mărginime
Stânele din zona alpină oferă momente inedite de întâlnire cu oierii mărgineni și sunt surse de aprovizionare cu brânză telemea proaspătă. În funcție de anotimp, gustarea poate fi completată cu ciuperci, afine, zmeură, măcriș și apă rece de izvor.
Informații utile
Staţiunea montană Păltiniș a fost întemeiată de Societatea Carpatină Ardeleană a Turiştilor-SKV (Siebenbürgischer Karpatenverein) în anul 1894. În anul 2022 SKV a adus la Sibiu evenimentul EuroRando-Întâlnirea Europeană a Drumeților. Odată cu acest eveniment, administrația județeană a dezvoltat programul Anii Drumeției, prin care au fost reabilitate toate traseele turistice din Păltiniș și împrejurimi. Mai mult, traseele au fost digitalizate permițând parcurgerea în autonomie și în deplină siguranță. O bază Salvamont a fost deschisă în același an contribuind la calitatea destinației și la siguranța oaspeților.
Descarcă aplicația Anii Drumeției și alege traseul potrivit.
Știați că…?
Păltinişul este prima staţiune montană din Carpaţii româneşti, inaugurată în anul 1894, dar şi a doua staţiune situată la cea mai mare altitudine (1442 m), după stațiunea Rânca?
Arhitectura primelor cabane construite aici a fost inspirată de cea a cabanelor alpine din Tirolul austriac?
La începutul secolului XX, staţiunea a devenit cunoscută nu doar în Ardeal ci şi dincolo de graniţele austro-ungare, fiind considerată drept „cel mai frumos loc din munţii de la răsărit de Karlovy Vary...”
Autobuzul nr. 22 al companiei Tursib asigură accesul Sibiu (gară)-Rășinari-Păltiniș. Link