antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Drumul brânzei

Automobil 
brumul-branzei-7
    
Mail icon E-mail

Drumul brânzei în Mărginimea Sibiului


Boiţa - Tălmăcel - Sadu - Râu Sadului - Păltiniş - Răşinari - Gura Râului - Sibiu - Orlat - Fântânele - Sibiel - Sălişte - Tilişca - Jina - Transalpina

Brânzeturile se înscriu prin excelenţă în tradiţia culinară şi culturală a acestei zone, a căror diversitate este dată de altitudinea păşunilor şi de tehnicile specifice de producţie. În Mărginimea Sibiului, cu păşunile sale alpine, se continuă tradiţia ancestrală a producerii brânzei telemea, a laptelui gros, a brânzei de burduf de munte, a brânzei frământate sau a urdei.

Dacă în sec. XVIII şi XIX oierii plecau în transhumanţă până în Crimeea, astăzi o parte s-au stabilit cu precădere în Banat şi în Dobrogea, iar alţii practică păstoritul local şi transhumanţa mică la stânele şi colibele din munţii Cibinului, în Țara Secașelor și pe Valea Hârtibaciului.

Păstoritul a rămas o ocupație tradițională, iar daca veți veni în Mărginime, nu e pășune unde să nu vedeți vreo turmă de oi. Din fiecare sat se desprind cărări de munte care leagă vatra satului de colibele de vară şi de stâne. Pe jos sau cu bicicleta, pe poteci de munte veţi avea ocazia să întâlniţi oameni pricepuţi în producerea diferitelor tipuri de brânzeturi.

Deoarce sunt atât de multe trasee şi zone de explorat, puteţi rămâne în zonă pentru mai multe zile. Veţi găsi case de oaspeţi cu personalitate, iar gazdele încântătoare vă vor primi cu preparate culinare delicioase. Poposind în mijlocul comunităţii veţi deveni parte din ea: cunoaşteţi meşteşugari şi artizani şi aflaţi poveştile locului la terasa din centrul satului ori pe uliţă, alături de localnicii strânşi pe băncile din faţa caselor.

 

Descoperiţi civilizația pastorală din Mărginimea Sibiului, cu sate tradiţionale de munte şi un ritm de viaţă domol.


 

Tălmăcel: satul este renumit pentru obiceiul „Udatul Ionilor”, o sărbătoare cu tradiţie celebrată în data de 7 ianuarie. Este un obicei inedit care vă aduce aprope de comunitatea locală.

Chiar dacă sunt foste localităţi săseşti, Cisnădia şi Cisnădioara se află în imediata vecinătate a Mărginimii Sibiului fiind integrate în orice itinerariu interesant în zonă.

Din oraşul Cisnădie  pleacă o rețea de trasee de drumeție (înspre vârful Măgura şi culmile dimprejur) cu peisaje montane fascinante. Pasionații de sporturi se bucură de parcul de aventură din oraș, panou de cățărare, ștrand şi centru spa precum şi piste de bicicletă înspre Sibiu şi Cisnădioara. Informaţii despre atracţiile care pot fi vizitate în zonă şi biserica fortificată găsiţi şi la Centrul de Informare Turistică din Cisnădie.

Cisnădioara: sat pitoresc vegheat de pe culmea Sf. Mihail de o cetate ţărănească din secolul al XIII-lea. Din sat se desprind diverse trasee de drumeție şi biciclete înspre Valea Argintului şi Vârful Măgura. Bucuraţi-vă de atmosfera locală şi degutaţi preparate deliciase la punctele gastronomice locale din sat, vizitaţi atelierul cahle şi aflaţi povestea acestora şi a comunităţii locale.

Savuraţi un hencleş delicios alături de berea locală SB, lăsaţi copiii să zburde în grădina special amenajată şi bucuraţi-vă de atmosfera relaxantă la Casa Agora – cafenea, casă de oaspeţi şi centru de timp liber, socializare şi educaţie.


Sadu: sat cu tradiţie pastorală renumit, însă, pentru muzeul energetic Sadu I şi berea locală Sadu. Faceţi o drumeţie în zonă însoţită de o vizită cu degustare la păstrăvăria de pe valea Sadului. Va fi o experienţă delicioasă!

Din Râu Sadului se desprind numeroase trasee de drumeţie ce vă vor călăuzi până în fâneţe şi păşuni, în Ţara Colibelor. Râu Sadului este renumit pentru savuroasa brânză de burduf preparată cu îndeletnicire de oierii locului. În fiecare vară pe culmile din sat se organizează maratonul de alergare montană Burduf Challege, dedicat comunităţii locale, pasionaţilor de sport şi gurmanzilor.
(9) Descoperiti Riu Sadului | Facebook

 

Păltiniş: urmaţi diverse trasee de drumeţie montană slow ce pornesc din centrul staţiunii sau încercaţi-vă nivelul de adrenalină în parcurile de aventură Arka Park şi Arena Platoş. Iarna, staţiunea Păltiniş devine gazdă pentru pasionaţii de schi şi snowboard (cu pârtiile Onceşti şi Arena Platoş), pasionaţii de schi de tură sau drumeţii pe rachete de zăpadă.


Răşinari: urmaţi trasee de drumeţie ce pornesc din sat înspre Trăinei, vârful Fraga ori Cisnădioara, încercaţi traseul de bicicletă Emil Cioran (cu plecare din Sibiu), descoperiţi patrimoniul fascinant al satului prin intermediul aplicaţiei Questo. Vizitaţi muzeul etnografic şi biserica Sf. Parascheva cu minunatele fresce exterioare. Sâmbăta dimineaţa puteţi cumpăra produse locale de la târgul săptămânal din piaţa bisericii.


Gura Râului: păstrează încă tradiţia „poruncilor”- duminica, după slujba religioasă, localnicii se adună în faţa bisericii, unde primarul face cunoscute noutăţile. Comunitatea sărbătorește portul popular de Sf. Maria, 15 august. La ieşirea din sat, înspre barajul de acumulare, se află o zonă de picnic. În primul weekend din luna iulie aici are loc festivalul de folclor și gastronomie locală, festivalul Bujorul de munte.


Sibiu: Muzeul ASTRA din Sibiu este cel mai complex muzeu în aer liber din România, o destinaţie de trei stele în Ghidul Verde Michelin, locul ideal pentru a descoperi viaţa rurală tradiţională. Cei 10 km de alei vă vor purta printre gospodării ţărăneşti, ateliere, biserici de lemn, troiţe, mori de apă şi de vânt. Muzeul oferă posiblităţi de agrement, inclusiv plimbări cu barca, spaţii de joacă şi un centru de informare turistică.


Orlat: faceţi o plimbare relaxantă pe Dealul Cetatea Scurtă din Orlat, cu priveliști încântătoare asupra împrejurimilor.


Sibiel: din Sibiel porneşte o adevărată rețea de trasee de drumeţie înspre culmile din împrejurimi. Puteţi să faceţi o plimbare mai relaxantă în livezile de deasupra satului, să vă bucuraţi de linişte şi starea de bine la casele de oaspeţi din sat, să luaţi masa într-o gospodărie locală, să vizitaţi muzeul de icoane pe sticlă și biserica ortodoxă. În fiecare sfârşit de octombrie, la Sibiel se organizează renumitul târg de mere şi produse tradiţionale.


Fântânele: sat pitoresc de munte cu case vechi şi livezi întinse. La fel ca la Sibiel, în octombrie, pe uliţele satului se organizează un târg de mere şi produse tradiţionale delicioase!


Sălişte: din centrul oraşului (din dreptul Centrului de Informare Turistică) porneşte traseul tematic „Poteca Soarelui” – un traseu în buclă ce duce până în Poiana Soarelui (fostă tabără de sculptură) şi coboară, apoi, pe la Schitul Foltea. După drumeţie vă puteţi delecta cu o degustare de bere artizanală SB şi o vizită la muzeele din oraş (Muzeul Silviculturii şi Muzeul Protopopiatului Ortodox). În fiecare an, pe data de 28 decembrie, la Sălişte are loc întâlnirea cetelor de juni din Mărginimea Sibiului, un eveniment emoţionant, o excelentă ocazie pentru a descoperi obiceiurile locale şi portul tradiţional.

 

Tilişca: faceţi o drumeţie pe dealul Căţunaş, pe traseul tematic ce vă va duce la ruinele unei foste aşezări dacice. Peisajul este încântător!


Jina: satul situat la cea mai mare altitudine din Mărginimea Sibiului (900 m). Vizitaţi colecția doamnei Morariu- o gazdă primitoare și pasionată, o colecție mărturie a civilizaţiei pastorale. Din Jina porniţi înspre renumita şosea Transalpina.

 

Mărginimea Sibiului este Destinaţie Europeană de Excelenţă pentru Turism şi Gastronomie 2015! 

 

Cumpără brânză din Mărginimea Sibiului

Direct de la producători
Din târguri şi pieţe locale
Piaţa volantă Tansilvania din Sibiu, în fiecare sâmbătă
Piaţa Cibin din Sibiu, str. Turnului, zilnic

În fiecare din satele Mărginimii veţi găsi producători de brânzeturi. O parte au vitrine și firme la poartă și de mulți alții veți afla intrând în vorbă cu localnici. 







View Drumul branzei in a larger map

Informații utile

Articole despre Mărginime

Teia Brînză, articol în Capital Cultural, Sibiel: cărări știute și neștiute

Roxana FARCA, articol pe blogul Lumea Mare

 

 

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne