antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Gura Râului

Localitate:

Gura Râului
    
Mail icon E-mail

Timpul nu se grăbeşte la Gura Râului, doar localnicii zoresc cu treburile prin gospodării; aşa au învăţat ei de la părinţi, să fie harnici şi să îşi întâmpine vizitatorii cu tot ce au mai bun.


Secole de-a rândul, gurănii au convieţuit alături de natura înconjurătoare... păi cum să fi locuit ei aici fără munţii împăduriţi sau râul Cibin? Adevărata „mană cerească” în Gura Râului a fost piatra de râu dură, bună pentru construcţii. Lucrul acesta l-au ştiut şi autorităţile habsburgice pe la 1700. Dornice să fortifice zidurile burgului Sibiu au construit un canal navigabil pe râul Cibin şi, cu ajutorul gurănilor, aduceau pe plute pietre de râu şi lemn până la zidurile cetăţii.


Localnicii din Gura Râului au profitat de bogăţia naturii înconjurătoare şi curând au dezvoltat meşteşuguri ce se bazau pe forţa apei; au construit joagăre, mori şi pive... nu degeaba se spunea despre gurăni că „le vin banii pe apă”.


Gurănii au fost mereu oameni isteţi care s-au adaptat schimbărilor vremii; dacă aşezarea geografică i-a ajutat în trecut la practicarea meşteşugurilor şi creşterea animalelor, astăzi peisajul, tradiţiile şi legendele locului atrag tot mai mulţi vizitatori.


Dacă vă plac experienţele savuroase şi de neuitat, vă propunem o plimbare cu căruţa în împrejurimile satului. În călătoria vostră veţi întâlni biserici vechi, gospodării mari cu porţi înalte din lemn, podul acoperit de peste râul Cibin, impozantul baraj de acumulare străjuit de culmi muntoase. Opriţi-vă pe baraj, respiraţi adânc aerul curat şi contemplaţi peisajul de basm.


De la baraj mergeţi de-a lungul lacului de acumulare până ajungeţi la „Coada lacului” sau „La Pisc”, locul unde Râul Mare se uneşte cu Râul Mic. Dacă veţi continua călătoria de-a lungul Râului Mare, veţi ajunge până în staţiunea montană Păltiniş, traversând Cheile Cibinului. Dacă nu aveţi timp suficient, rugaţi „vizitiul” să vă ducă doar la bradul „cel vechi”, un brad de peste 500 de ani, monument natural; se spune că e nevoie de opt oameni pentru a-l înconjura.


Cina ca la stână


„Cina ca la stână” este o experiență culinară specială şi o bună ocazie pentru a descoperi comuna Gura Râului.
Pensiunile din localitate propun cu mândrie o masă cu preparate tradiţionale — brânzeturi, bulz, tocană de oaie, pâine coaptă pe vatră, plăcinte — însoţită de muzică şi joc popular. „Cina ca la stână” este delicioasă în orice anotimp; vă recomandăm să participaţi la cina organizată în aer liber cu ocazia festivalului „Bujorul de munte”.

 

Drumeţii şi alte activităţi


De la Gura Râului puteţi urma traseul de drumeţie: Coada Lacului – Şaua Cânaia – Valea Sadului. Este un traseu lung (aprox 30 km) dar care poate fi fragmentat şi parcurs pe porţiuni.


Comunitatea locală alături de Căsuţa Plimbăreaţă şi Descoperă Gura Râului organizează diverse evenimente şi activităţi precum drumeţii tematice pentru copii şi târguri de produse locale.


Informații utile

Turiştii care vizitează pentru câteva zile una dintre pensiunile locale sau participă la Festivalul Național „Bujorul de Munte” au posibilitatea să guste din preparatele culinare pregătite cu migală de gureni, precum: cocoloșul cu brânză de burduf, ceaunul de noatin ca la Cindrel, ceaunul de vițel, plăcinta cu varză și neîntrecuta pâine coaptă pe vatră.

Civilizaţia Apei în Gura Râului

Știați că…?

La Gura Râului duminica şi în zilele de sărbătoare localnicii îşi poartă cu mândrie costumele tradiţionale moştenite din bătrâni?

La Gura Râului se păstrează şi astăzi obiceiul „poruncilor”? În fiecare duminică, după slujbă, întregul sat se adună în faţa bisericii unde primarul face cunoscute noutăţile de peste săptămână. Este o bună ocazie pentru vizitator de a admira elegantul port popular.

Gura Râului este singura comună din judeţul Sibiu în care s-au mai păstrat vechi instalaţii hidraulice în gospodării.

În Gura Râului puteţi vedea ultimul pavilion de jocuri şi dans din judeţul Sibiu, singurul pod acoperit, dar şi un complex funcţional de industrii textile.

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne