antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Tilişca

Localitate:

Tilişca
    
Mail icon E-mail

Totul s-a întâmplat cu două milenii în urmă când, pe Dealul Cățănaș din Tilișca, a fost ridicată o puternică cetate dacică. Viața de zi cu zi a locuitorilor săi vuia în jurul locuințelor, atelierelor și a monetăriei. Dar, liniștea cetății a fost spulberată de armatele generalului roman Marcus Tiliscus. Aflase el că dacii și-ar fi ascuns tot aurul între zidurile cetății. În zadar au distrus armatele sale cetatea, în zadar au omorât oameni...comoara era de negăsit.

Rușinat că nu poate duce comoara râvnită Împăratului Roman, Traian, Tiliscus a hotărât sa rămână pentru totdeauna în satul de lângă cetate. Se spune că de la Tiliscus, ar proveni numele de azi al localității-Tilișca- iar zidurile fostei cetăți încă se mai văd.

De-a lungul timpului, oamenii din Tilișca s-au ocupat cu creșterea vitelor, unii spun că numele satului ar proveni de fapt, de la tele care în slava veche ar însemna vițel. Din secolul XVII însă, aceștia s-au ocupat în principal cu păstoritul.

Nu departe de sat, pe Dealul Negoi (1040 m), la o oră de mers pe jos din sat, se află fânețele și colibele ciobănești. Aici veţi descoperi „viața la colibe”, traiul de zi cu zi, cositul fânului și creșterea animalelor.

În sat, hărnicia gospodarilor se vede și în construcția caselor: case vechi viu colorate, decorate cu cruci sau icoane, dar și gospodării mai noi de tip urban adaptate vremurilor moderne.

Dintre obiectivele turistice din Tilișca amintim Muzeul Etnografic, amenajat într-o casă bătrânească din centrul localității.

 

Drumeţie la ruinele fostei cetăţi dacice de la Tilişca, pe dealul Căţunaş

Dacă ajungeţi la Tilişca, vă recomandăm o drumeţie uşoară (aprox. 1-2h) până pe dealul Căţunaş la ruinele fostei cetăţi dacice. Traseul este marcat cu plăcuţă alucobond simbol turn şi porneşte din sat, din apropierea cimitirului. Traseul este de dificultate uşoară, recomandat inclusiv pentru copii. De-a lungul traseului veţi întâlni panouri informative legate de descoperirile arheologice din zonă.

Știați că…?

La Tilișca, alături de ruinele cetății dacice mai există, pe Dealul Cetății, și urmele unei foste cetăți medievale din secolul XIV? Aceasta, alături de celălalte cetăți din zonă apăra drumurile comerciale din zonă de atacurile turcilor.

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne