Satul face parte din zona pastorală Mărginimea Sibiului încununată în 2015 cu distincția de „Destinație Europeană de Excelență pentru Turism și Gastronomie”... un sat pitoresc înconjurat de culmi împădurite, o cetate de piatră ascunsă în desişul pădurii, o comoară, o poveste… iată doar câteva motive pentru care trebuie să vizitaţi Sibielul:
Ce vedem, ce facem in Sibiel?
De departe cel mai renumit obiectiv turistic al satului este Muzeul de icoane pe sticlă (cu cea mai mare colecție de icoane pe sticlă din Transilvania); mii de turişti din lumea întreagă i-au trecut pragul.
Alte obiective care de-abia aşteaptă să le vizitaţi sunt:
- Biserica „Sf. Treimeˮ, monument de artă, contruită începând cu anul 1765
- marja satului (unul dintre puținele cântare vechi care au mai rămas în țară din cauza colectivizării)
- remiza de pompieri de pe strada Râului (cu obiecte vechi de la sfârșitul secolului al XIX-lea precum pompe manuale, tulumbe trase de cai sau rezervoare)
- fierăria sau covăcia lui Ion Petra (poate fi vizitată doar în perioada șederii în Sibiel și doar cu o solicitare prealabilă la Centrul de Informare Turistică din Săliște).
Sibiel a devenit o atracţie ideală pentru iubitorii de stare de bine, turiştii care doresc să se relaxeze în natură, să se bucure de gastronomia locală, să facă drumeţii şi băi de pădure. Şi, pentru că tot veni vorba de drumeţii, din Sibiel puteţi face câteva două trasee tare frumoase:
Astăzi, majoritatea locuitorilor se ocupă cu turismul rural. Sibielul reprezintă destinaţia ideală pentru turiştii care doresc să se recreeze în mijlocul naturii, pentru cei care doresc să cunoască îndeaproape tradiţiile locale şi bucătăria variată.
Vă recomandăm o drumeţie în livezile tradiţionale din împrejurimile satului Sibiel. Aici veţi afla povestea soiurilor locale de meri și peri vechi de peste 100 de ani, cu bogăție genetică deosebit de valoroasă atât prin vechime cât și prin diversitate. Târgurile de mere din Sibiel și Fântânele sunt o bună oportunitate pentru a întâlni producătorii locali și pentru a degusta din varietatea de soiuri propuse.
Știați că…?
La Sibiel, la cererea turiştilor se poate organiza o „nuntă tradiţionalăˮ? Toţi participanţii formează alaiul nunţii. Aceştia, împreună cu mirele şi naşii, iau mireasa de acasă alături de zestrea primită în dar de la părinţi. După cununia religioasă, nuntaşii se adună la Pavilionul satului unde continuă petrecerea şi voia bună. Întregul ceremonial se desfăşoară conform tradiţiei din bătrâni, iar nuntaşii sunt desfătaţi cu bucate alese.