Traseul este unul lin, potrivit pentru o plimbare relaxantă în natură. De la staţia telescaunului din Păltiniş urcaţi până în Vf. Onceşti (urcarea este mai solicitantă astfel că, pentru a scurta din timp puteţi urca cu telescaunul). Din Vf. Onceşti, drumul coboară lin în Poiana Onceşti — primăvara, o adevărată grădină cu branduşe şi ghiocei.
De aici drumul continuă printr-o pădure deasă de molizi (o oază de răcoare în verile fierbinţi) până la cantonul silvic din Poiana Muncel, apoi Poiana Găujoara. faceţi o pauză în Poiana Găujoara, panorama asupra întregii zone a Păltinişului este minunată! Din poiană, coborâţi prin pădurea de brazi, pe lângă izvorul Dorul Clujului, până în staţiunea Păltiniş.
Probabil că mulţi se întreabă de ce se numeşte izvorul "Dorul Clujului". Povestea merge cu vreo 70 de ani în urmă, în anul 1942...Atunci studenţii de la Universitatea din Cluj, rămaşi fără părinţi în urma Dictatului de la Viena şi-au găsit adăpost alături de colegii de la Căminul de Munte Păltiniş. Retraşi la Păltiniş, aceştia cu siguranţă au dus dorul Clujului, oraşul din care fuseseră refugiaţi.
Punct de plecare:
Păltiniș
Diferenţă de nivel:
186 m
Punct de sosire:
Păltiniș
Timp estimat:
3 h
Altitudini:
Păltiniş: 1450 m; Vf. Onceşti: 1713 m; Poiana Muncel: 1660 m; Stâna Găujoara: 1636 m.
Grad de dificultate:
uşor
Marcaj:
Triunghi albastru, punct albastru, bandă roşie, cruce roşie
Sezonalitate:
Traseul poate fi parcurs vara; iarna sunt recomandate schiurile de tură.
Servicii şi activităţi:
Staţia de telescaun din Păltiniş.
Informații utile
Pentru organizarea de circuite în munţii Cindrel şi asistenţă din partea unui ghid profesionist, contactaţi ghizii montani sibieni atestați.