Adresa:
str. Gheorghe Lazăr, nr. 39
Tel. mobil:
+4 0726 234 417
În vizitele sale la Viena baronul Brukenthal a fost impresionat de grandoarea palatelor imperiale de la Schönbrunn şi Laxenburg. Reîntors în Transilvania, Brukenthal a preluat modelul palatelor în construţia reşedinţei sale de vară de la Avrig, însăşi amplasarea acesteia este vizibil inspirată de Glorieta din parcul Schönbrunn.
Palatul a fost construit în stilul barocului vienez târziu, dar elementul principal de atractivitate a fost şi rămâne parcul din dreptul palatului realizat după modelul grădinilor vieneze baroce, dar şi cu elemente de grădină englezească din perioada romantismului şi clasicismului.
Parcul era format dintr-o grădină ornamentală, oranjerie, grădini cu triunghiuri, grădina cu fazani, fântâni, grădina utilitară. Un adevărat iubitor al naturii, Brukenthal a amenajat în faţa oranjeriei şi o „grădină olandeză” cu plante aduse din „Grădina olandeză” din Viena.
Şi pentru că plantele cultivate aici trebuiau să fie pe măsura măreţiei şi frumuseţii palatului şi parcului, Brukenthal a cultivat variate specii dintre cele mai exotice: ananaşi, curmali, arbori de cafea, portocali, migdali, smochini, leandri, nucşori, dafini, aloe şi 150 de plante nord-americane.
După moartea lui Brukenthal în anul 1803, numeroşii proprietari i-au schimbat destinaţia: reşedinţă, casă de odihnă, spital de campanie în cel de-al Doilea Război Mondial și hotel cu restaurant în prezent.
Deşi palatul a fost abandonat mult timp chiar şi astăzi, la două secole de la construcţia sa, îşi mai păstrează structurile baroce, iar parcul cu aleile sale, fântâna barocă, arbori şi arbuşti mediteraneeni te îmbie oricând la o promenadă.
Știați că…?
În secolul XVIII, parcul era cunoscut până dincolo de graniţele Transilvaniei drept „Fântâna sănătăţii” sau chiar „Edenul transilvănean”?