antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

10 Mari Sibieni

 

Ion Besoiu  (n.1931), actor

A lucrat timp de 16 ani la Teatrul de Stat din Sibiu (actualul Teatru Naţional „Radu Stanca”), timp în care şi-a început şi activitatea cinematografică. A jucat în numeroase filme, activitate pentru care, în anul 2002 a primit Premiul de Excelenţă al Cinematografiei Române.

În anul 2001 a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu.

Lucian Blaga (1895-1961), scriitor şi filosof

S-a născut în 1895 la Lancrăm, în judeţul Alba într-o familie de preoţi ortodocşi. A studiat filosofia şi biologia la Sibiu, Oradea şi apoi la Viena unde, în 1920, a obţinut titlul de doctor.

În 1936 a devenit membru al Academiei Române, în perioada 1926-1936 a fost ataşat cultural şi consilier de presă al României în mai multe capitale ale Europei. În 1936 a fost numit subsecretar de stat la Ministerul de Externe, iar în 1938 este numit ambasador plenipotenţiar al României în Portugalia, rămânând aici până în 1939. La Sibiu, acesta a avut o bogată activitate culturală, universitară, publicistică şi literară. Astăzi, Universitatea de la Sibiu îi poartă numele.

Samuel von Brukenthal (1721-1803), guvernator al Transilvaniei

S-a născut la Nocrich, lângă Sibiu într-o familie patriciană din scaunul Nocrichului. După studii devine cancelar provincial la Viena. Revenit la Sibiu, în 1745, acesta a intrat în Cancelaria Administraţiei locale, cea mai înaltă funcţie ocupată fiind cea de vicenotar al Sibiului. Câţiva ani mai târziu ajunge consilier personal al Împărătesei Maria Tereza şi şeful Cancelariei Curţii Imperiale (1765).

Începând cu anul 1777 a fost numit în funcţia de guvernator al Transilvaniei. În această perioadă a devenit cunoscut în Imperiul Habsburgic pentru colecţiile sale de artă şi palatul construit în Piaţa Mare din Sibiu.

Emil Cioran (1911-1995), filosof

S-a născut la Răşinari, lângă Sibiu, în 1911. A studiat filosofia la Bucureşti şi Berlin iar apoi, prin intermediul unei burse, s-a stabilit la Paris. Instaurarea regimului comunist la Bucureşti l-a determinat pe Cioran să rămână definitiv în capitala franceză.

La Paris acesta a intrat în mediul intelectualităţii româneşti şi pariziene alături de cunoscuţi filosofi precum Mircea Eliade, Paul Celan sau Samuel Beckett.

A debutat în 1934 cu lucrarea „Pe culmile disperării”. În 1945, la Paris, a publicat ultima sa carte în limba română, „Îndreptar pătimaş”. Patru ani mai târziu a publicat prima sa lucrare în limba franceză, „Tratat de descompunere”. În perioada 1960-1969 a publicat numeroase alte lucrări şi tratate de filosofie iar în 1990 a realizat o serie de interviuri cu Gabriel Liiceanu. A primit mai multe premii pentru lucrările sale, primul premiu fiind premiul Rivarol pentru „Tratat de descompunere”.

Octavian Goga (1881-1938), scriitor şi om politic

S-a născut la Răşinari, lângă Sibiu, într-o familie de intelectuali de origine aromână. A scris numeroase poezii şi piese de teatru şi a devenit cunoscut între românii transilvăneni prin articolele sale unioniste şi antiimperiale. După Marea Unire din 1918 a fost parlamentar în mai multe legislaturi, iar în 1937 a fost ales Prim-ministru.

Gheorghe Lazăr (1779-1823), om de cultură

Acesta a fondat prima şcoală superioară în limba română la Bucureşti şi a lansat primul manual de matematică în limba română, primul manual de trigonometrie şi o serie de lucrări topografice.

A fost înmormântat în localitatea natală, la Avrig. În Piaţa Mare din Sibiu se află statuia din bronz a acestuia, iar în parcul Astra, bustul cărturarului.

Nicolae Lupu (1921-2001), istoric

În 1948 ca director al  Muzeului Brukenthal, acesta a restaurat Palatul Brukenthal, a organizat laboratoarele de restaurare-conservare, a publicat numeroase scrieri. În aceeaşi perioadă a descoperit şi renumita cetate dacică de la Tilişca. Nicolae Lupu a înfiinţat secţia Academiei Române de la Sibiu, în 1956.

În 1969 a pus bazele Facultăţii de Filologie şi Istorie din Sibiu, secţie a Universităţii din Cluj. A publicat peste 150 de lucrări şi studii.

Ştiaţi că…Nicolae Lupu este considerat unul dintre cei mai importanţi specialişti ai României în istoria dacilor şi a romanilor?

Hermann Oberth (1894-1989), om de ştiinţă

Este considerat unul dintre părinţii astronauticii mondiale. Este inventatorul conceptului de ardere în etape a combustibilului şi a „efectului Oberth”. De-a lungul vieţii a publicat diverse lucrări de specialitate şi studii despre energiile alternative.

Ştiaţi că... Un crater de pe lună îi poartă numele? Muzeul Spaţial din localitatea Feucht, Germania, îi poartă numele?

Andrei Şaguna (1809-1873), teolog

Botezat catolic, acesta trece la ortodoxie în 1826.  S-a călugărit luând numele de Andrei şi a devenit profesor al seminarului din Carlowitz şi mai apoi la Vârşeţ.

La Sibiu e numit vicar general, iar doi ani mai târziu devine episcop al Transilvaniei. În 1850 a organizat primul Congres Bisericesc al Bisericii din Transilvania şi a inaugurat  tipografia eparhială, cea care şi astăzi funcţionează. A fost mitropolit ortodox al Transilvaniei.

A publicat începând cu 1853, „Telegraful Român”, cel mai vechi ziar din România încă în activitate. În 1855 a pus bazele Institutului Teologic de la Sibiu, actuala Facultate de Teologie. Pe lângă acest seminar, Şaguna a înfiinţat alte 800 de şcoli confesionale, gimnazii ortodoxe. A tipărit peste 20 de manuale şcolare.

Ştiaţi că…Andrei Şaguna a fost înmormântat la Răşinari, lângă Sibiu? În octombrie 2011 acesta a fost canonizat la Catedrala Sf. Treime din Sibiu.

Teodor Tulpan (n. 1971), alpinist

În anul 1993 a devenit voluntar al Salvamont Sibiu. Este de asemenea ghid montan şi instructor.

Prima expediţie a avut-o în 1996 la vârsta de 25 de ani în munţii Pamir. Continuă cu expediţiile în Caucaz (1997, 1998),  Tien Shan (1999), Anzi (2003), K2 (2004), Chopicalqui (2005), Kilimanjaro (2007, 2009), Mont Blanc (2007), Chopta (2008), Star Mountain (2008).

În 2002 a fost selecţionat în echipa României pentru escaladarea celui mai înalt vârf din lume, vârful Everest din munţii Himalaya. În 2003 a participat la prima expediţie românească în Himalaya. El a fost primul dintre cei cinci alpinişti care a atins vârful.

Ştiaţi că…Deţine recordul mondial la lansare cu parapanta, la altitudine? 

Facebook icon Twitter icon Google plus icon Mail icon
  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne