La poalele munţilor Făgăraş, pe drumul înspre Bâlea se află comuna Cârţişoara, o localitate mare cu uliţe strâmte ce se deschid în pieţe mai largi.
Acum câteva sute de ani aşezarea era formată din două sate, ce purtau numele ciobanilor care le-au întemeiat, Streza şi Oprea.
Ca orice localitate românească, şi Cârţişoara se mândreşte cu cele două biserici monument, dar mai ales cu muzeul din centrul comunei, muzeu dedicat celui ce a facut numele comunei cunoscut în toată Europa, Badea Cârţan.
Puţin îi cunosc astăzi povestea, însă la sfârşitul anilor 1900, paginile ziarelor europene erau împânzite cu articole despre ciobanul care a plecat din Cârţişoara, a trecut munţii în Ţara Românească şi a mers până la Roma pe jos pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian. 43 de zile a călătorit Badea Cârţan, iar când a ajuns la Roma s-a aşezat în faţa Columnei în hainele sale ciobăneşti... „Un dac a coborât de pe Columnă!”, au strigat trecătorii curioşi.
Dacă poposiţi în Cârţişoara veţi auzi poveşti nenumărate despre eroul Cârţan, stră-strănepoţii săi povestesc cu drag şi entuziasm despre curajul său şi călătoriile prin Europa. Tot bătrânii satului îşi amintesc cum, cu mult timp în urmă, satul lor era cunoscut datorită haiducului Andrei Budac. Era spaima bogaţilor din Transilvania şi Ţara Românească...multe poveşti circulă şi astăzi despre vestitul Budac şi ceata sa de haiduci.
O vizită la Cârţişoara poate deveni o experienţă deosebită în care veţi cunoaşte oameni, întâmplări şi poveşti interesante.
Informații utile
Dacă vă planificați concediul în Țara Oltului și vă cazați la una dintre pensiunile din zonele Bâlea Glăjărie, Bâlea Cascadă sau Balea Lac cu siguranță veți fi uimiți de spectaculozitatea Transfăgărășanului - „un drum fabulos, cel mai uimitor pe care l-am văzut vreodată”, aşa cum l-au numit realizatorii Top Gear. În județul Sibiu, șoseaua este construită doar pe raza localității Cârțișoara, într-un peisaj spectaculos cu puncte de belvedere la peste 2000 de metri.
Trasee de drumeție în zona Bâlea Lac
Trasee de drumeție în zona Bâlea Cascadă
Trasee de drumeție în zona Glăjărie
Știați că…?
În anul 2012, localitatea Cârţişoara a fost inclusă în Ghidul oficial „Cele mai frumoase sate din România", realizat de Asociaţia ce poartă acelaşi nume?
În călătoria sa pe jos până la Roma, Badea Cârţan a schimbat 4 perechi de opinci?