antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Biserica fortificată de la Richiş

Biserică fortificată
rchis bis-fortificata-c-fbf-r richis-c-gergely-eduard-r

Localitate:

Richiş

websiteE-mail

websiteWebsite

Adresa:

Str. Principala 1

Tel. mobil:

+0772 267 784
    
Mail icon E-mail

Iniţial actuala biserică a fost o mănăstire cisterciană transformată în 1400 în biserică catolică. În perioada 1540-1550 a fost impus la Richiş cultul evanghelic. Astfel, saşii richişeni au trecut şi la „transformarea fizică” a bisericii. Pentru că erau mândri şi vroiau o biserică cu ziduri cât mai albe şi mai curate au văruit biserica an de an...astfel, nu după mult timp grosimea varului de pe pereţi era de aproape un deget.

Zidul de fortificaţie a fost adăugat tot prin preajma anului 1500. În dreptul bisericii se remarcă turnul clopotniţă detaşat de clădirea bisericii şi asta deoarece iniţial, ordinul cistercian nu avea voie să construiască un turn pe biserică.

În anul 1957, noul preot sosit în sat a mobilizat întregul sat pentru a curăţi varul învechit de pe pereţi şi a scoate din nou la iveală frumoasele motive ale goticului timpuriu. O vară întreagă au curăţat richişenii biserica, însă efortul lor nu a fost în zadar.

Biserica de la Richiş este o comoară de netăgăduit ce se lasă treptat descoperită de ochiul iscusit al vizitatorului. Interiorul abundă în motive zoomorfe, vegetale şi antropomofe inedite. Cea mai captivantă este, de departe, figura omniprezentă a „omului verde” văzut în diverse ipostaze, „drăcuşori” după cum îi numea dl. Schaas. Interesant este şi altarul realizat în 1775, în stil baroc cu tema Răstignirii.

Facilităţi:

checkbox Informații turistice

checkbox Parcare autocar

checkbox Magazin de suveniruri

checkbox Punct de belvedere

checkbox Parcare autovehicul

checkbox Toaletă

Program:

luni-duminică: 10-18

Limbi vorbite:

română, engleză, germană

Știați că…?

Omul Verde era la origini o zeitate păgână? Cu toate acestea reprezentarea sa apare în foarte multe biserici ca întruchipare a vitalităţii, fertilităţii pământului, întoarcerii la natură. Este posibil ca, locuitorii din Richiş să fi reprezentat rodnicia solului prin imaginea Omului Verde.

În dreptul portalului bisericii se află piatra funerară a compozitorului de muzică Peter Georg Meyndt (1852-1903), cunoscut datorită cântecelor compuse în dialect săsesc?

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne