Sibienii preferă pâinea dulceagă de cartofi cu gust bogat, care se păstrează zile în şir. Pentru a coace o pâine ardelenească aveţi nevoie de: cartofi, vreo 2 linguriţe de zahăr, făină (cât mai multă căci brutarii coc pâini mari să ajungă la toată lumea), 100 gr. drojdie, 1.5 l apă caldă şi o linguriţă vârfuită de sare.
Drojdia se amestecă cu zahărul în apa caldă. Cartofii fierţi şi decojiţi se frământă până se formează o pastă. Într-un vas amesecaţi pasta de cartofi, făina şi drojdia cu zahăr apoi turnaţi apă caldă. Frământaţi bine de tot aluatul şi lăsaţi-l vreo oră la dospit.
Gospodinele sibience se trezesc încă înainte de răsăritul soarelui să frământe plămădeala apoi formează pâini mari "cât roata carului". Când scot pâinea din cuptor aceasta are o coajă neagră ca tăciunele de nici nu-ţi vine să o mănânci. Dar, cât e aşa fierbinte, gospodinele bat pâinea pe toate părţile şi...minune: coaja arsă cade iar pâinea devine rumenă, numai bună de mâncat.
Știați că…?
Pâinea e considerată un element divin, iar oamenii manifestă un respect mistic pentru ea? Aruncarea pâinii rămase sau a firimiturilor de la masă e considerată un păcat. Trasarea unei cruci imaginare înainte de a fi tăiată felii şi aranjarea pâinii într-un ştergar alb sunt simboluri ale purităţii şi alungării răului.