Aşezată la poalele Munţilor Lotrului, la intrarea râului Olt în Trecătoarea Turnu Roşu, comuna Boiţa se distinge prin peisajul încântător care o înconjoară. Pe Valea Oltului, la 5 km sud de Boiţa, faceți un popas la vestigiile Turnului Spart — construcţie medievală ridicată după atacul turcilor din 1493, parte a sistemului de fortificaţii spre Ţara Românească. E un loc potrivit pentru sesiuni de fotografie.
Urmați apoi drumul forestier pe valea pârâului Megheş şi pătrundeți în inima muntelui pe poteci străbătute de oierii mărgineni. Peisajul este însufleţit de colibe pastorale şi de întinderi de păduri de fag. Urmați direcția spre Șaua Pleșu și continuați traseul spre Vf. Raviguți străbatând culmile Pleșu și Megheșului. Vă așteaptă o coborâre spectaculoasă spre Boița sau Tălmăcel – din poieni, se deschid privelişti frumoase cu puncte de belvedere asupra Văii Oltului şi spre Munţii Făgăraşilor.
Traseul este de dificultate tehnică medie, fiind accesibil familiilor cu copii. Recomandăm ca participanţii la drumeţie să aibă echipament adaptat de munte: bocanci, hanorac, pelerină de ploaie, apă, alimente.
Punct de plecare:
Turnu Spart
Punct de sosire:
Boiţa
Timp estimat:
7 h
Grad de dificultate:
mediu
Marcaj:
Atentie! Traseu nemarcat!
Sezonalitate:
Atenție! Traseul nu este marcat și este recomandat primavara, vara şi toamna doar grupurilor de turiști insoțiți de ghizi montani.
Informații utile
Pentru organizarea de circuite în Munţii Lotrului şi asistenţă din partea unui ghid profesionist, contactaţi ghizii montani sibieni atestați.