Localitate:
Cârțișoara - Bâlea Lac
1. Înapoi la Bâlea Lac
2. Tunel DN 7C (sud) – Bâlea Lac
Dacă vă aflaţi deja la Bâlea Lac (2034 m) si intenţionaţi să faceţi o drumeţie spre Lacul Călţun (2147 m) veţi accesa poteca ce duce spre vest, marcată cu cruce roşie, până în Curmătura Bâlii (2201 m). Din Curmătura Bâlii schimbaţi direcţia de mers spre sud, indreptându-vă spre Umărul Paltinului. Aici poteca pe care vă aflaţi deja se intersectează cu traseul principal de creastă, marcat cu bandă roşie. Din acest punct de intersecţie cu traseul de creastă, coborâţi pe sub Turnul Paltinului (Vârful Paltinul – 2399 m), de unde începe urcuşul pe Vârful Laiţa (2397 m) şi Vârful Lăiţel (2390m).
Din Vârful Lăiţel coborâţi apoi pe marginea Lacului Călţun (2135 m). Aici pe partea sudică a lacului se află Refugiul Salvamont (15 – 18 locuri capacitate de cazare, în condiţii de bivuac). Poteca marcată este dispusă pe latura nordică a lacului. În continuare, de aici veţi urca destul de abrupt în Portiţa Călţunului (Portiţa Lacului), intrând in Căldarea nordică a Negoiului. Aici veţi întâlni o alcătuire haotică de stâncării ruiniforme, fără aspect de căldare glaciară.
Traseul de la Bâlea Lac până la Lacul Călţun îl puteţi parcurge în 2 – 3 ore.
Prima desprindere spre sud (stânga direcţiei pe care o urmaţi) este în Strunga Doamnei (marcaj bandă galbenă), poteca ducând spre Vârful Negoiu (2535 m).
Revenind pe traseul marcat cu bandă roşie (sub Strunga Doamnei) poteca continuă pe direcţia vest până in Strunga Dracului, de unde se urcă până în Vârful Negoiu. În Căldarea Negoiului, la baza Strungii Dracului, unde marcajul face un unghi de 90 grade, confluiază un traseu marcat cu cruce roşie, prin care se poate trece spre Cabana Negoiu, folosind Strunga Ciobanului.
Pentru revenirea la Bâlea Lac se poate folosi acelaşi traseu în sens invers sau puteţi uza de varianta de pe partea sudică - de la Lacul Călţun prin Căldările Paltinului până la gura sudică a tunelului Bâlea Capra. Traseul îl puteţi parcurge in 4 – 5 ore.
Chiar daca accesul spre Vârful Negoiu presupune un oarecare efort, privelistile care-ti incântă privirile sunt o binemeritată recompensa. Spre sud vi se dezvăluie imaginea unei căldări glaciare cu 4 alveole. Spre nord din Vârful Negoiu se vede Custura Sărăţii, o draperie de stânci ruiniforme, care se întinde până în Vârful Şerbotei (2331 m).
Punct de plecare:
Bâlea Lac
Diferenţă de nivel:
800
Punct de sosire:
Refugiul Călţun
Timp estimat:
6 h
Altitudini:
Vârful Paltinul 2399 m, Vârful Laiţa 2397 m
Grad de dificultate:
dificil
Marcaj:
bandă galbenă, cruce roşie
Informații utile
Pentru organizarea de circuite în munţii Făgăraş şi asistenţă din partea unui ghid profesionist, contactaţi ghizii montani sibieni atestați.