antet ajts
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Jina

Localitate:

Jina
    
Mail icon E-mail

„Vă voi duce într-un loc binecuvântat, deasupra munţilor, veţi fi păstori liberi cu turme întinse în lumea largă...”. Astfel le prezicea Sinna, stăpâna munţilor, românilor alungaţi de coloniştii saşi din localitatea Gârbova. Aceştia au urmat-o şi au numit localitatea pe care au întemeiat-o, Sinna (Jina), în semn de recunoştinţă. Jina este sat prosper de oieri, aflat în vârf de munte deasupra tuturor satelor mărginene.


De-a lungul timpului, jinarii s-au luptat să fie oameni liberi. Cu toate acestea, timp de o sută de ani Jina a fost transformată în sat grăniceresc care apăra graniţa Imperiului Austriac cu Ţara Românească. Locuitorii săi — cătanele negre — au participat chiar la luptele de la Austerlitz împotriva lui Napoleon.


Astăzi, o bună parte a populaţiei se ocupă cu păstoritul. Băciţele sunt adevărate maestre ale transformării laptelui în delicii cum nicăieri nu veţi mai întâlni: brânza de burduf, jintiţa, urdă sau balmuş. De cum vă apropiaţi de stâne veţi simţi mirosul brânzei, al laptelui şi al ceaunelor clocotind cu mămăligă şi sloi de oaie.


La Jina fiecare anotimp îşi are farmecul său... dar mai cu seamă vara când, la sfârşitul lunii iulie, jinarii sărbătoresc „Sus pe muntele din Jina”, un festival folcloric ce reuneşte întregul sat şi care reaminteşte de vechile nedei când ciobanii coborau pe plaiurile din jurul satului şi sărbătoreau, jucau, cumpărau şi vindeau, se îndrăgosteau, se căsătoreau.


„Obiceiul Poruncilor” se păstrează încă la Jina. Duminica, după slujbă, localnicii se întâlnesc în faţa primăriei. Primarul le face cunoscute planurile viitoare, problemele şi noutăţile din sat. Este o ocazie unică de a cunoaşte satul, aşa cum este el.


La colecţia etnografică a doamnei Morariu veţi găsi o gazdă primitoare, o poveste a civilizaţiei pastorale – deoarece nu este un muzeu cu program zilnic, vă recomandăm să sunaţi înainte de a ajunge.


Traseu de drumeţie


Din Jina porneşte traseul de creastă (marcaj bandă albastră): Jina – La Pripoane – Vârful Cindrel.
Este un traseu lung (aprox. 33 km) de dificultate medie care poate fi fragmentat şi parcurs pe porţiuni. Detalii despre traseu găsiţi pe pagina Anii Drumeţiei.

 

Știați că…?

În octombrie 1935, regele Carol II al României a inaugurat şoseaua transalpină de la Sălişte la Novaci, care trece şi prin Jina? Atunci regele a promis preotului din Jina ajutorul pentru construcţia unei biserici noi...iar ajutorul nu a întârziat să apară.

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne