antet ajts
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Richiş

Localitate:

Richiş
    
Mail icon E-mail

La doar 5 km de Biertan se află satul Richiş, înconjurat de dealuri terasate pe care, odinioară se cultiva viţa de vie. Pământul roditor prielnic agriculturii şi viticulturii a adus bunăstarea localităţii, de unde îi vine şi denumirea de azi „Reichesdorf–Richvini–Richiş” („Satul celor bogaţi”).

Oamenii și poveștile locului:

Herr Johann Schaas, curator al bisericii fortificate

După marea emigrare a saşilor din Richiş, în anul 1990, domnul Schass a fost printre puţinii saşi rămaşi în zonă. Nu a vrut să plece. A rămas, şi cu el au rămas multe din poveştile de odinioară. Domnul Schass vă va povesti cum, odinioară, Richişul a trăit doar de pe urma cultivării viţei de vie. Spune acesta că, anual producţia de vin era de 100 de vagoane.

Astfel, vinul nobil i-a îmbogăţit pe richişeni. Acesta trebuia să îndeplinească trei condiţii: să fie nobil (doar soiuri nobile, nu şi hibrid), să aibă un gust aspru, puternic şi să fie alb. La Richiş se cultiva Feteasca Regală, Pinot Gris, Riesling sau Neuberger. Odată cu plecarea saşilor din sat şi depopularea acestuia, viile au fost abandonate. Astăzi, dl. Schass este printre puţinii locuitori care se mai pot mândri cu numeroasele soiuri de viţă şi vinul dulce, aromat.

Pentru a gusta delicioşii struguri de Richiş, haideţi în octombrie. Iar dacă nu apucaţi, nu e nimic. Dealurile terasate ce înconjoară satul crează un tablou desăvârşit, indiferent de anotimp.


Wilhelm Untch, fiu al satului

Obiceiurile și tradițiile săsești, poveștile despre viața satului și pasiunea pentru creșterea albinelor.

Domnul Will vă poate povesti despre obiceiurile săseşti care încă se mai păstrează, dar şi despre viaţa satului și a ţăranului. Este pasionat din copilărie de creșterea albinelor, iar mierea produsă aici este de foarte bună calitate. Cei pasionati de apicultură îl pot contacta pentru un schimb de experienṭă sau o vizită a familiilor de albine.  


Bucătăresele  satului

Doamna Fănica și fiica dânsei, Anișoara, sunt recunoscute în Richiș pentru pâinea tradițională bătută, coaptă pe vatră, dar și pentru rețetele săsești de prăjituri cu răbarbăr și alte fructe de sezon.


Christian Rummel, tâmplar și calfă

A părăsit orașul natal din Bavaria pentru a putea deveni calfă în rândul meșterilor vestiți din breasla sa. Timp de trei ani și o zi (conform principiilor din carta calfelor călătoare) s-a mutat din loc în loc pentru a învăța tainele tâmplăriei de la meșteri renumiți. Richiș a fost o alegere de suflet pentru domnul Christian. În prezent se ocupă de rotărit și tâmplărie în propriul atelier, iar din vara anului 2016 veți putea să il contactați inclusiv pentru plimbări cu trăsura și caleașca.


Tony ṣi Gerrit Timmerman

Au renunțat la viața în Olanda si au decis să se mute în satul Richiș. Au pus bazele unui camping dotat cu toate facilitățile pentru rulote și corturi și au transformat fosta casă parohială în casă de oaspeți - La Curtea Richvini.


Familia Andrei și Villa Rihuini

Familia Andrei din Richiș (nr. 140) se numără printre puținele care mai cultivă viță de vie pe terasele dealurilor din Richiș și oferă spre degustare vinul alb, specific locului, grupurilor de vizitatori. Cei interesați pot gusta Risling, Fetească albă, Neuburger, Traminer cu gust autentic, rezultat din vița de peste 100 de ani cultivată în solul Târnavelor.

Știați că…?

La biserica fortificată din Richiş veţi descoperi misterioasa poveste a "omului verde"?

Altitudine: 421m.
Coordonate GPS: 46.10 N, 24.48 E

Poziţionare pe hartă

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne