antet ajts
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Turnul Trompeţilor

Turn și bastion de apărare

Localitate:

Mediaş
    
Mail icon E-mail

La sfârşitul secolului XV, Mediaşul primeşte titulatura de oraş (civitas). Cum competiţia oraşelor era mare în Transilvania, oficialităţile au decis să construiască un turn înalt ce rivaliza chiar cu turnul bisericii din Viena. Astfel au construit turnul bisericii „Sf. Margareta” cu o înălţime de aproape 70 m. Curând acesta a devenit un punct de observare perfect. De sus, din vârf, trâmbiţaşul oraşului anunţa pericolele ce ameninţau burgul (invazii, incendii, inundaţii). De aici vine şi numele turnului, Turnul Trompeţilor sau Trâmbiţaşilor.

Dar de ce este turnul înclinat? Legenda spune că atunci când au construit turnul, pietrarii vroiau să ridice un turn înalt...până la cer. Se pare că mândria lor L-a mâniat pe Dumnezeu care a înclinat turnul dându-le breslaşilor o lecţie aspră.

De-a lungul timpului multe statui-personaj au vegheat turnul: Turre Pitz şi Roland sunt personaje care, în ciuda „bătrâneţii” vă pot povesti şi acum atâtea evenimente la care au fost martori de acolo de sus de pe turn. Vizitaţi-i la Muzeul de istorie.

Știați că…?

Legenda spune că turnul s-a înclinat încă din timpul construcției și muncitorii au încercat cu ajutorul frânghiilor să-l îndrepte. Însă un tânăr care trăgea de frânghie  a observat o tânără domniță trecând pe lângă turn și, uitându-se după ea, a uitat să dea drumul frânghiei și așa turnul s-a înclinat în partea cealaltă. Astfel a rămas turnul cu o înclinație de 2.29 metri și are o înălțime de 68.5 metri.

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne