Mâncare de dovleac
1 felie groasă de dovleac (calitatea şi înainte de toate dulceaţa dovleacului sunt hotărâtoare pentru calitatea mâncării), 6 cartofi, 3 linguri de ulei, ceva apă, sare şi piper negru, 6 felii de slănină.
Se taie dovleacul sub formă de cubuleţe. Cartofii trebuie tăiaţi în felii nu prea subţiri. Se pune uleiul într-o cratiţă. Într-o parte se pun cubuleţele de dovleac, în cealaltă parte feliile de cartofi. Totul se condimentează cu sare şi piper, se adaugă ceva apă. Se acoperă totul cu feliile de slănină. Se pune cratiţa la cuptor 30-40 de minute la 200°C. În cazul în care slănina devine prea crocantă, se acoperă la un moment dat cu o folie de aluminiu. La mâncarea asta se potriveşte de minune un Riesling demisec.
Piure dulce de dovleac
Dovleacul tăiat în bucăţi este înăbuşit într-un vas cu apă şi apoi făcut piure cu un blender. Piureul este îndulcit cu zahăr vanilat şi servit cu smântână dulce.