antet ajts
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Randevu cu capra neagră

Drumeție

Localitate:

Cârțișoara - Bâlea Cascadă
    
Mail icon E-mail

Traseu

Bâlea Cascadă – Lacul Doamnei – Lacul Bâlea – Cabana Bâlea Cascadă

 

Cabana Bâlea Cascadă, situată la o altitudine de 1234 m pe DN 7C – Transfăgărăşan, este un punct  de referinţă pentru turismul montan din Munţii Făgăraş. În perioada iernii, circulaţia autovehiculelor este permisă pe Transfăgărăşan, venind dinspre Transilvania doar până la Bâlea Cascadă, accesul către Bâlea Lac, fiind posibil doar cu telecabina. În perioada verii aveţi însă acces spre Bâlea Lac pe mai multe trasee turistice marcate. Dacă vreţi să vă bucuraţi de ceea ce oferă generos şi încântător natura, vă sugerăm trei trasee.


* De la Cabana Bâlea Cascadă (1234 m), veţi  merge în amonte pe firul apei (Valea Bâlii). 

După circa 30 minute de mers traversaţi firul apei spre vest, apoi urcaţi pe clinul Muchiei Bâlea. La 15 – 20 minute de mers spre vest veţi întâlni marcajul cu cruce roşie. Sunteţi în punctul maxim al culmii, de unde veţi începe să coborâţi în Valea Doamnei, până la firul Râului Doamnei. Urcaţi apoi pe firul apei până la Lacul Doamnei. Un lac glaciar situat la altitudinea de 1865 m, având o suprafaţă de 3000 mp şi o adâncime de 1,5 m. De la Lacul Doamnei, poteca coteşte spre est, urcând în Curmătura Bâlii – 2202 m. Din Curmătura Bâlii se coboară în căldarea glaciară a Bâlii, pe lângă Cabana Paltinu (2050 m), ajungând la cel mai mare lac glaciar din Munţii Făgăraş – Lacul Bâlea (2034 m).

Traseul  poate fi abordat de regulă din primăvară până toamna şi-l puteţi parcurge în circa 4 ore. Vara în Valea Doamnei puteţi întâlni frecvent capre negre, zona, fiind o zonă de păşunat alpin.


* Un alt traseu este cel care traversează, mergând spre sud, cele 4 terase din Căldarea Bâlii.

Traseul pleacă tot de la Bâlea Cascadă, fiind marcat cu triunghi albastru şi urmăreşte întrucâtva firul telecabinei. Cascada Bâlea este cea mai mare cascadă în trepte din România şi marchează treapta inferioară a căldării glaciare Bâlea. De la cascadă, poteca continuă spre sud tot pe clinul Muchiei Bâlii, urcând terasele circului glaciar până la Bâlea Lac. În mod normal puteţi parcurge traseul în 3 ore.


* Bâlea Cascadă – Muchia Buteanu – Netedu – Bâlea Lac.

De la Bâlea Cascadă plecaţi spre sud, urmând malul drept al Văii Bâlii. Apoi poteca urcă spre est, pe o zonă abruptă până la DN 7C – Transfăgărăşan. Continuaţi câţiva zeci de metri drumul pe şosea, până când pe lespezile din stânga şoselei apare o săgeată care ne îndreaptă spre un scoc abrupt ce ne duce spre Muchia Buteanu – Netedu (marcaj bandă albastră). Continuîndu-vă periplul montan, timp de o oră si jumătate, veţi avea spre vest imaginea Transfăgărăşanului, iar spre est imaginea sălbaticei Căldări a Arpăşelului. Din Curmătura Buteanului se coboară apoi la Cabana Bâlea Lac - 2034 m. Dacă aţi ales acest traseu luaţi în calcul că vă sunt necesare  4 ore pentru a-l parcurge.

Punct de plecare:

Bâlea Cascadă

Diferenţă de nivel:

800

Punct de sosire:

Lacul Bâlea

Timp estimat:

5 h

Altitudini:

Bâlea Cascadă 1234 m, Lacul Bâlea 2034 m

Grad de dificultate:

mediu

Marcaj:

triunghi albastru

Informații utile

Pentru organizarea de circuite în munţii Făgăraş şi asistenţă din partea unui ghid profesionist, contactaţi ghizii montani sibieni atestați.

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne